De geboren Italiaan Lorenzo Maginzali (1953) is een laatbloeier waar het de interesse in de natuur betreft. Hij groeide op in Casorate Sempione, een dorp in de provincie Varese, in de buurt van het Lago Maggiore. Toen hij in de jaren zeventig naar Nederland kwam was de natuur voor hem een gesloten boek. Lorenzo stortte zich liever in het nachtleven. Toch kocht hij in de jaren tachtig een verrekijker, om beter vogels te kunnen observeren. In Katwijk, waar hij met zijn vrouw Cisca was neergestreken, ontmoette hij gelijkgestemde vogelliefhebbers. En ook natuurfotografen, waardoor zijn interesse nog meer werd aangewakkerd en gestimuleerd.

Lorenzo’s eerste camera was een Pentax ME Super met een Tamron 200 mm lens. In zijn beginjaren als fotograaf ging hij vaak naar Zeeland en de Oostvaardersplassen. Maar al snel ontdekte hij de natuur ook vlak bij huis: met name de duinen rond Katwijk en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Prachtige gebieden, met mooie landschappen en interessante flora en fauna. Uren, dagen brengt Lorenzo in deze gebieden door. Om foto’s te maken, en allereerst om plekken te zoeken waar hij foto’s kan maken zoals hij ze hebben wil.

Meermalen werden Lorenzo’s natuurfoto’s gepubliceerd. Bijvoorbeeld in de agenda’s die uitgegeven worden door het tijdschrift Grasduinen, of in de jaarlijkse kalender van Het Vogeljaar. Zijn foto’s staan glossy afgedrukt in diverse Duitse en Italiaanse boeken met natuurfotografie. In 2007 werd Lorenzo tweede van Nederland in een door National Geographic uitgeschreven fotowedstrijd.

Relatief laat, eind 2005, stapte Lorenzo over op de digitale fotografie. Hij had aanvankelijk moeite met de benodigde computertechniek, maar ook met het feit dat iedereen met digitale foto’s kan ‘rommelen’, wat bij dia’s niet mogelijk is. Inmiddels heeft de digitale fotografie geen geheimen meer voor hem en maakt hij gebruik van alle voordelen die deze vorm van fotograferen kan bieden.
Vandaag de dag fotografeert Lorenzo met een Nikon body en Nikkor lenzen.

Voor Lorenzo is in 2009 de uitgave van het boek Hollands Duin, een droom die werkelijkheid is geworden. Lorenzo: „Vooral dankzij Maljaert van der Gugten van Van den Berg Kantoorboekhandel, kon mijn droom werkelijkheid worden. Ik hoop dat iedereen die dit boek inkijkt, met mij mee kan genieten van de schitterende natuur die zo dicht bij huis te vinden is.”

 

 

Lorenzo heeft met zijn foto’s prijzen gewonnen in:

2002 – Grasduinen

2003 – Grasduinen

2004 – Grasduinen Natuuragenda (eerste prijs)

2006 – Grasduinen Natuuragenda

2007 – Grasduinen Natuuragenda

2007 – National Geographic Benelux (tweede prijs / categorie Animals)

2008 – Asferico  (2 foto’s: mammals and other animals)

2010 – Oasis Photocontest (eerste prijs / categorie Zoogdieren)

2010 – Argus (België) Dier in actie

2011 -  Oasis photocontest  8e / categorie vogels

2013 – Asferico,  nominatie categorie ‘Portret